Belasting invordering uitbesteden levert meer op

Het invorderen van belastingen is een gecompliceerd en in sommige gevallen langdurig proces. Er gaat enorm veel werk zitten in onderzoek en controle. En wat als mensen hun belasting niet betalen? Dan moet elk dossier apart worden bekeken om vast te kunnen stellen of mensen niet willen of gewoon niet kúnnen betalen. Het gaat in veel gevallen dus om maatwerk. Geen wonder dat veel gemeenten belasting invordering uitbesteden aan een incassobureau. Een incassobureau neemt hen veel werk uit handen en bezit bovendien de expertise om het invorderingsproces grondig en resultaatgericht uit te voeren. Hierdoor is de opbrengst relatief groter en hier profiteert de gemeente weer van.

Een incassobureau beschikt over de juiste middelen

Dankzij de ervaring van incassobureaus weten zij hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de belastingbetaler zijn verplichtingen nakomt. De medewerkers zijn gespecialiseerd in invordering en kunnen goed inschatten welke benadering het meeste op gaat leveren. Ook de welwillende belastingbetaler komt een incassobureau tegemoet door het aanbieden van hulpmiddelen bij de betaling. Het is immers bewezen dat men sneller betaalt als de betaalopties gemakkelijk uitvoerbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan betaalmogelijkheden zoals IDEAL, pin en betaalapps.

De voordelen van uitbesteding voor de gemeente

Al ruim tachtig procent van alle gemeentes in Nederland besteedt de belasting invordering uit aan een goed incassobureau. En dit is heel begrijpelijk omdat het invorderen van belasting een vak apart is. Geen enkele situatie is hetzelfde. Er is vaak langdurig en tijdrovend onderzoek nodig. Hiervoor zijn mensen nodig en veel tijd. Bovendien beschikken  gemeentes vaak niet over de juiste middelen om het invorderingsproces goed te stroomlijnen en optimaliseren. Een incassobureau kan, op basis van jarenlange ervaring, beter inschatten hoe de zaken ervoor staan bij de belastingplichtige. Hierdoor weten zij welke benadering het meeste oplevert.