Boekhouding bijhouden

Het belang van het voeren van een gedegen boekhouding zal bij de ondernemers wel bekend zijn en onder het voeren van een gedegen boekhouding wordt dan ook vooral verstaan de boekhouding bijhouden. Op het moment dat de boekhouding niet of onvoldoende wordt bijgehouden zal dit een belemmering kunnen worden in de bedrijfsvoering. Aan de hand van de boekhouding kan de ondernemer immers inzicht krijgen in de financiële gegevens en op basis daarvan kunnen beleidsdoelen worden bijgesteld of kunnen er nieuwe doelen gerealiseerd worden. Ook wordt de boekhouding gebruikt als basis voor de fiscale verslaglegging en als de boekhouding niet op een ordentelijke wijze is bijgehouden zal ook dit voor de nodige problemen kunnen zorgen. In dit artikel zal dan ook verdere aandacht worden besteed aan het onderwerp de boekhouding bijhouden.

Boekhouding bijhouden
Gelukkig zijn er programma’s die het bijhouden van de boekhouding eenvoudig maken en zijn er zelfs programma’s voor boekhouding waarvoor geen diepgaande kennis van de boekhouding vereist is. Er is een ruime keuze uit de beschikbare programma’s waarmee de boekhouding kan worden bijgehouden. Variërend van gratis software die natuurlijk wel over beperktere mogelijkheden beschikken dan de duurdere software programma’s tot het gebruik van een eenvoudig programma zoals Excel. Voor een eenmanszaak kan het gebruik maken van spreadsheets voor in Excel soms al voldoende zijn om de boekhouding bij te houden.

Mogelijkheden boekhouding bijhouden
Er zijn meerdere opties om voor het bijhouden van de boekhouding en om u met een aantal daarvan kennis te laten maken zal hieronder een toelichting volgen.
• Een van de opties waar u het minste omkijken naar heeft is het uitbesteden van de hele boekhouding aan een administratiekantoor of accountant. Hieraan zijn natuurlijk wel kosten verbonden die mogelijk voor een beginnend ondernemer een belemmering kunnen vormen om de boekhouding uit te besteden.
• Als het kostenplaatje een belemmering is wordt aangeraden, als er nog geen kennis van boekhouden aanwezig is, een korte cursus te volgen of een boek aan te schaffen waarin de basis van de boekhouding wordt uitgelegd. Op die manier kan de boekhouding als deze eenmaal is opgezet eenvoudig worden bijgehouden.
• Er kan ook voor gekozen worden om een compleet software programma aan te schaffen die in verschillende versies verkrijgbaar zijn en dus afgestemd kan worden op de onderneming.
• Er is ook een mogelijkheid om zelf de boekhouding te voeren maar voor ondersteuning en bij problemen met de boekhouding bijhouden een administratiekantoor in te schakelen.

Ik wens u veel succes met de informatie in dit artikel over de boekhouding bijhouden.