Zo bereken je je nettoloon in slechts 1 minuut

Je werkt hard en krijgt aan het einde van iedere maand uitbetaald. Toch is het een verrassing hoeveel je nu daadwerkelijk netto overhoudt. Wanneer we over loon spreken hebben we het namelijk in veel gevallen over bruto loon. Hoe werkt loon nu precies en hoe kom je erachter hoeveel jij netto per maand of per uur verdient?

Wat is bruto loon precies?

Wanneer we spreken over bruto loon hebben we het over het gehele bedrag dat je iedere maand ontvangt, voordat hier een aantal kostenposten vanaf zijn getrokken. Denk hierbij met name aan belasting, maar ook eventuele sociale premies.

Het is hierbij belangrijk om te noteren dat deze belasting en premies niet voor iedereen gelijk zijn. Zo is de loonbelasting die je moet afstaan namelijk afhankelijk van je salaris en in welke belastingschijf je daarmee valt.

Ook verschillen de sociale premies per branche. Dit komt onder andere door afspraken die worden gemaakt met verschillende cao’s of simpelweg door de deal die je hebt afgesloten bij het starten van je nieuwe baan.

Hoe bereken je eenvoudig je netto loon?

We zien dus dat er een verschil bestaat tussen je bruto loon, en het bedrag dat je uiteindelijke echt overhoudt onder de streep. Dit bedrag noemen we het netto loon.

Er zijn diverse manieren om je netto loon uit te rekenen.

Je kunt proberen om zelf je netto loon te berekenen met een formule, echter is hier ook een eenvoudige tool voor online te vinden op: http://www.bruto-netto.nl/bruto-netto-calculator-berekenen/

Je vult hier simpelweg de gegevens die op jou van toepassing zijn en de tool doet de rest. Zo zie je direct hoeveel jij moet afstaan, en belangrijker nog: hoeveel je netto verdient.

Makkelijk gefixt binnen slechts 1 minuut.